MFC 'de Grous' Stein
project

MFC 'de Grous' Stein

Naast het complete interieur van het multifunctioneel centrum (MFC) ‘de Grous’ in Stein heeft CroonenBuro5 eveneens het stedenbouwkundig plan en de architectuur verzorgd.

Gerelateerde pijlers:
Gerelateerde speerpunten:
Labels:

Het multifunctioneel centrum ‘de Grous’ ligt in het nieuwe winkelhart van Stein. Het MFC, met een omvang van circa 2.400 m2, is gerealiseerd in de plint van een woongebouw met 44 appartementen. De colonnade waar het woongebouw op rust reguleert de wisselwerking tussen de multifunctionele voorziening en haar omgeving. Aan de zuidzijde van het gebouw is achter de colonnade van het MFC een terras voor de horeca gerealiseerd. 
Als gevolg van de transparantie van de gevel is aan de buitenzijde elke individuele functie van het MFC afleesbaar en toont het gebouw haar multifunctionaliteit aan de buitenwereld. Met de realisatie van de foyer, de bibliotheek, de horeca en de gang tussen de muzieklokalen worden nieuwe openbare ruimtes aan het hart van Stein toegevoegd. Om dit te benadrukken, is de kleur van de buitenbestrating doorgetrokken in de kleur van de vloer van de aan de openbare ruimte grenzende functies. De grote zaal en de multifunctionele ruimte bieden, door de akoestische vouwwanden, de mogelijkheid om te anticiperen op het herbergen van verschillende groepsgrootten. 

Om het goed functioneren van het MFC en de bovenliggende appartementen te waarborgen, is bijzonder veel aandacht besteed aan de geluidisolatie en ruimteakoestiek van de multifunctionele ruimten. Ook de beperking van de energievraag en het gebruik van duurzame energiebronnen waren belangrijke uitgangspunten bij de realisatie van het gebouw. Het multifunctioneel centrum maakt gebruik van vloerverwarming en vloerkoeling. Voor de  energiehuishouding van het gebouw wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de grond.

Opdrachtgever MFC: Gemeente Stein
Opdrachtgever appartementen: Maaskant Wonen
Stedenbouwkundige, Architect, Interieurarchitect: CroonenBuro5, Maastricht
Adviseur installaties: Huygen Installatie Adviseurs, Maastricht
Adviseur constructies: Volantis, Venlo
Adviseur akoestiek: DPA Cauberg-Huygen, Maastricht