Kansen voor herontwikkeling
project

Kansen voor herontwikkeling

Vakantiepark Boomhiemke, Ameland: Stedenbouwkundige visie

Vakantiepark Boomhiemke in Hollum (Ameland) is een historisch gegroeid familiepark op het prachtige eiland Ameland. Het park ligt aan de voet van de duinen onder het wakend oog van de vuurtoren. Op slechts een kilometer afstand is de zee, het strand en het dorp Hollum gelegen. Centraal op het park bevinden zich een aantal stacaravans. Het is wenselijk om deze geleidelijk aan te vervangen dan wel te vernieuwen. Kortom: kansen voor herontwikkeling!

De stedenbouwkundige setting sluit aan op de recreatieve vraag en beleving en doet recht aan de kwaliteiten van het gebied en de omgeving. Met de eerder gerealiseerde chalets is de eerste succesvolle stap in een kansrijke herontwikkeling van het gebied door de voormalige eigenaar gezet. De nieuwe eigenaar is voornemens de herontwikkelingsplannen van de vorige eigenaar door te zetten. In opdracht van Roompot vakanties en Arcus Projectontwikkeling B.V. heeft CroonenBuro5 de locatie van de herontwikkeling opnieuw bezien. Deze visie dient als basis voor de ontwikkelingsrichtingen.

Stedenbouwkundig concept

Bij het ruimtelijk stedenbouwkundig concept is er uitgegaan van een aantal ontwerpprincipes, zoals een representatieve binnenkomst, doorgaande route met hofjes, een duidelijke hiërarchie tussen hoofdroute en doodlopende wegen en ruimte voor spelen. Voor het gehele (her)ontwikkelingsgebied wordt de instandhouding en versterking van de landschappelijke waarden nagestreefd, er is onder meer voorzien in een wadi en clustertjes dennenbomen en duinstruweel met duinen als groenelement en erfafscheiding.
 

Ameland-Boomhiemke Plankaart
 
Ameland-Boomhiemke-impressie Ameland-Boomhiemke-impressie2

Impressies door Arcus Projectontwikkeling B.V.