Buitengewoon secundair onderwijs Zonnegroen, Zoutleeuw België
project

Buitengewoon secundair onderwijs Zonnegroen, Zoutleeuw België

Gerelateerde pijlers:
Labels:

Het ontwerp van het gebouw is bewust hand in hand gegaan met zijn directe omgeving. Door het gebouw qua typologie op te laten gaan in zijn omliggende bebouwing wordt de school onderdeel van zijn omgeving, praktisch en symbolisch. Er is gekozen om dit nieuwe gebouw als een icoon te ontwerpen, zodat het niet enkel zal dienen als een toevoeging, maar tevens de functie van hoofdgebouw zal krijgen. Het gebouw moet een bepaalde aantrekkingskracht hebben. 

Het gebouw heeft een transparante uitstraling gericht naar de straatzijde, maar vooral ook naar speelplaatsen, met hun overvloed aan groen aan de achterzijde van het schoolgebouw. Deze transparantie wordt gerealiseerd door drie verschillende vierkante kozijnen die soms voor doorkijk zorgen, en soms enkel de lokalen voorzien van daglicht en geen inkijk. 

 

 

Het complete programma van de school is verdeeld in 3 volumes. Ieder volume of gebouwdeel heeft zijn eigen programma of een combinatie van functies. De verschillende gebouwdelen zijn door hun archetypische vorm goed afleesbaar vanuit de openbare inrichting, maar ook goed voelbaar door hun vertaling naar het interieur.