Basisschool Mercator te Rupelmonde, België
project

Basisschool Mercator te Rupelmonde, België

Scholen van Morgen

Gerelateerde pijlers:
Labels:

De slechte onderhoudstoestand, de ruimtelijke knelpunten en de functionele onbruikbaarheid hebben ertoe geleid dat Mercator te Rupelmonde in België geselecteerd werd door ‘Scholen van Morgen’ om tegen 2016 een nieuw schoolgebouw in gebruik te kunnen nemen. 

De school gelegen aan een dorpsstraat maakt wezenlijk onderdeel uit van het dagelijkse leven in Rupelmonde. De smalle drukke G. de Cremerstraat is aan beide zijden geflankeerd door lintbebouwing, voornamelijk 2 lagen met een kap. Het schoolterrein zorgt voor een opening in deze straatwand en is met zijn groen, licht en lucht een belangrijke component in de omgeving.

 

Het complete programma van de school is verdeeld in 3 volumes. Ieder volume of gebouwdeel heeft zijn eigen functie.

Het gebouwdeel met voornamelijk leslokalen is het grootste volume en is verdeeld over 2 bouwlagen, voorzien van een lift. Het gebouwdeel met de sportvoorzieningen is anderhalve bouwlaag en is voorzien van een eigen ingang. Het derde gebouwdeel ligt opgespannen tussen de twee al benoemde bouwdelen en koppelt met de refter, de polyvalente ruimte in de onderwijsvleugel met de turnzaal. Dit gebouwdeel is slechts een bouwlaag en herbergt voornamelijk de administratieve lokalen.